Anbefaling: gode Facebook-sider

facebook-dislike-button

Jeg kommer sjældent på museers hjemmeside. Uanset om jeg skal se deres åbningstider eller gerne vil vide noget om deres udstillinger, så tjekker jeg som udgangspunkt bare deres Facebookside. Som jeg automatisk går ud fra at de har… Og det har de da som regel også. Kvaliteten og informations-niveauet på siderne er selvfølgelig svingende, men jeg tror efterhånden at selv det mest støvede lokalmuseum har fået en profil i det online parallelsamfund som er Facebook.

Men det er ikke kun på museernes sider at man kan møde historieformidlingen på Facebook, så herunder har jeg listet 10 (12) historiesider og -grupper som synes er nice:

Unyttige Historiefacts bidrager til videnssamfundet med kuriositeter man ikke vidste at man havde behov for at vide. Ind i mellem lyder historierne for gode til at være sande, men jeg tror som oftest at de er gode nok.

Facebook er efterhånden et slaraffenland for os der ynder at kigge på billeder af gamle dage. Enhver flække med respekt for sig selv har en gruppe hvor der deles billeder fra gamle dage, og jeg nyder at følge med i formidlingen af både min nye by i gruppen Gamle Århus og min barndomsby, som, trods sit ret beskedne indbyggertal, også har gruppen Årøsund før og nu. Jeg bliver i øvrigt ganske ofte både begejstret og imponeret over den kildegranskning der finder sted i grupperne – diskussionerne af både datering (ret ofte med udgangspunkt i én eller anden bil man kan ane på billedet) og indhold er metode-opgaver værdige!

Rigsarkivets brugerforum er Rigsarkivets hjælpende hånd til de massevis af mennesker der, udover at deltage i grupper som dem ovenfor, også fornøjer sig med at få styr på stamtavlen, men som ind i mellem har brug for hjælp til at læse knudrede kragetæer eller til at blive peget i retning af endnu uudforskede arkivalske guldgruber.

¨Kaspers øvelsesbog til historieundervisningen¨ er en lukket Facebook-gruppe oprettet af en knaldddygtig historiker og gymnasielærer. Her deler han kvit og frit ud af gode didaktiske idéer og opfordrer andre til at gøre det samme. Også i gruppen Historiedidaktisk netværk deler (primært) gymnasielærere tips, tricks og kilder med hinanden. Jeg er ikke selv gymnasielærer, men grupperne kan også sagtens bruges som inspiration til alle mulige andre former for formidling.

Som sagt har ethvert museum med respekt for sig selv efterhånden en Facebook-side, mange bruger den dog primært som opslagstavle for åbningstider og større arrangementer. Men Steno Museet er også ret gode til at dele både backstage-footage fra hverdagen på museet og mere finurlige præsentationer af deres arrangementer og udstillinger.

Som tidligere studerende i Historie ved Aarhus Universitet er det ret hyggeligt fortsat at kunne følge med i afdelingens gøren og laden.

Jeg er totalt Liv Thomsen-fangirl og er mega imponeret over hvordan hun formår at leve af at formidle historie på alle mulige platforme. Det må være så fedt! Derfor følger jeg selvfølgelig hendes side Historieselskabet, hvor hun både fortæller om sit arbejde og deler gode historier fra museumslandskabet.

Bygningskultur Danmark er en brancheorganisation og de deler nyheder om, ja – du gættede det, bygninger. De er gode til at minde én om, at det ikke kun er prægtige herregårde og arkitektegnede funkisvillaer der er bevaringsværdige, men at kedelige parcelhuse og grimme butiksfacader også gør vores bygningskultur til noget særligt.

Kokkepigen repræsenterer en trend der vist hurtigt døde igen, men som jeg egentlig godt kunne lide. Oprindeligt var det falske profiler af historiske personer som man kunne være venner med og på den måde  kunne man følge med i deres liv og dermed få formidlet historien. Nu er Kokkepigen en side, men princippet er det samme. Siden administreres af Nationalmuseet.

Historiekalenderen fortæller hvad der skete dags dato for X antal år siden. Dét trick går aldrig af mode og kan spice ethvert fødselsdagskort op!