10 spørgsmål til formidleren: Helle

montagen_medarbejdernes-hverdag
Medarbejdere på B&O. Foto udlånt af Struer Museum

Det kunne være mægtig hyggeligt også at invitere legekammerater med ind i morskaben her på min lille digitale legeplads, så det iværksættes hermed. Min gode veninde Helle har været så sød beredvilligt at stille op med gode svar på 10 spørgsmål til hendes arbejde som formidler. Mens jeg har brugt tiden på at føde børn, har Helle brugt været mere fornuftig (sådan karrierewise, i hvert fald) og sat fuld knald på historiker-karrieren. Efter studierne gav hun den først gas som formidler ved FÆNGSLET i Horsens, derefter blev hun museumsinspektør på Struer Museum og for nylig er hun gået i gang med et Ph.d.-projekt i et samarbejde mellem Struer Museum og Aalborg Universitet.

  1. Hvad viser du frem for tiden (eller hvad har du vist frem)?

Jeg er lige begyndt på et ph.d.-projekt, så de næste tre år står den mere på forskning end formidling. Mit projekt er dog et samarbejde mellem Aalborg Universitet og Struer Museum, og mens andre ph.d.-studerende som en del af uddannelsen underviser på universitetet, så kommer mine formidlingstimer til at gå med gentænkning og ombygning af museets permanente udstilling om B&O’s historie.

  1. Hvordan viser (viste) du det frem (udstilling, omvisning, foredrag, skriftlig præsentation eller andet)?

Den nuværende udstilling fokuserer meget på produkterne fra B&O – der er rigtig mange radioer, grammofoner, fjernsyn og højtalere. Det er en flot udstilling, men vi vil gerne have flere fortællinger med – om byen og fabrikkerne, om stifterne, om baggrunden for B&O’s design, om medarbejdernes hverdag og om virksomhedens besættelsestidshistorie.

nuvarende-udstilling
Fra udstillingen på Struer Museum. Foto udlånt af Struer Museum
  1. Hvorfor skal vi komme og opleve det?

I udstillingen kommer man forhåbentligt både til at få aha-oplevelser og føle gensynets glæde fra B&O’s 90 års historie. Således er besættelseshistorien om B&O en (overraskende) prisme for lokal modstandskamp, rationering, krigens illegale radiotjeneste og schalburgtage, mens mange kan nikke genkendelse til ”scenetæppet” der trækkes til side, når man tænder et B&O-fjernsyn fra 90’erne og til beolitterne, der har stået i rigtig mange danske hjem.

  1. Hvad håber du at vi husker når vi tager hjem igen?

Oplevelsen af et museumsbesøg, som gav nye indsigter og perspektiv. Det er måske et ret banalt budskab, men jeg er en af de lidt konservative typer, der synes, at det er vigtigere end Fun Park og dimser. Teknologi og digitale dimser kan være helt fantastiske, når de understøtter det budskab, som et museum har, men ellers er de bare i vejen. Det håber jeg, at vi kommer til at navigere godt i den nye udstilling.

Jeg bør nok i den forbindelse nævne, at der lige er åbnet et lydunivers på Struer Museum, der faktisk er fyldt med dimser. Lyduniverset er for mig at se en dimse-udstilling, der netop giver mening. Det gør det, fordi vi arbejder med radiohistorie på museet. Struer har et ualmindeligt højt antal lydnørder bosiddende, fordi B&O’s fabrikker har lagt i byen i 90 år. Lyden, og hvordan den fungerer, er en forhistorie til historien om B&O, og derfor er museumsgæsterne også godt rustet til en B&O-udstilling efter et besøg i Lyduniverset.

  1. Hvilket fun-fact trækker du op ad hatten hvis stemningen bliver for tam?

Hvilket B&O-produkt har været længst tid i produktion?*

  1. Hvad er dit bedste trick til at aktivere en flok sure teenagere?

I rundvisningsøjemed plejer jeg at lægge ud med lette spørgsmål – det er mindre farligt at svare, hvis man er sikker i sin sag, og så er man i gang. Herefter er det noget med at føle sig frem og løbende sortere lidt i stoffet, alt efter hvad de bider på. Succeskriteriet skal også justeres efter gruppen. Det er vældig let af opnå ros fra pensionister, mens en succesoplevelse med en 8. klasse godt kan være de øjeblikke, hvor de stille lytter efter, glemmer mobilen og ikke er ved at bukke under for alt den bly, som de har i benene.

  1. Hvem vil du allerhelst have på besøg?

Internettets kedeligste mommyblogger! 😉

  1. Hvad gør du, hvis du ikke selv synes at det du skal formidle, er spændende?

Det er altid spændende! Jeg tror, at man bliver nød til at finde ud af, hvad man selv synes er spændende ved et emne, og så tage udgangspunkt i det. Det betyder selvfølgelig ikke, at det jeg arbejder med skal blive til et ”Museum for Helles interesser”, men formidlingen kommer helt sikker ikke til at være spændende for andre, hvis det ikke engang er spændende, for dem der har skabet den.

  1. Hvornår synes du det er sjovest at formidle fortiden?

Glade gæster giver glade museumsfolk.

  1. Hvilken historie ville du allerhelst formidle, hvis du selv kunne vælge?

Årh – der er bare så meget historie at vælge fra! Pas.

bo-loplukker
* Svaret på spørgsmål 5: Det har deres oplukker. Der går dog rygter i radiobyen om, at produktionen snart nedlægges – en mindre kulturhistorisk katastrofe! Foto udlånt af Struer Museum

En tanke om “10 spørgsmål til formidleren: Helle

Der er lukket for kommentarer.