Med lov skal land smages

Jeg tror der sidder en historiker et eller andet sted i den Aarhusianske kommunalforvaltning som over madpakkerne en dag har udbrudt: “Vidste I egentlig godt, at…” og så ellers har fortalt løs om alle fordelagtighederne fra Jyske Lov.

En af mine ynglings go-to historiske fun facts er i hvert fald, at passagen om at man må samle hvad der kan væere i en hat, og som er gengivet på skiletet på billedet herover, er den eneste del af Jyske Lov der stadig gælder. Jeg ved dog faktisk ikke om det passer, sådan rent juridisk set, men i Århus gælder det altså!

Jeg synes det er sådan et skønt skilt! Jeg klapper altid i mine små hænder når man kan henvise til Jyske Lov, som klart er min yndlingslov, og så er det samtidig en virkelig god måde at få gåtursfolket lidt væk fra stierne og ind i selve skoven.

Skiltet rummer virkelig meget information på meget lidt plads. Det fortæller åbenlyst noget om gamle dage og også om hvordan vi altid har brugt naturen og har haft brug for regler på området. Det fortæller også noget om at det er ok at begive sig tættere på naturen, snige sig væk fra stien og lade naturoplevelsen komme så tæt på at vi bogstavelig talt kan smage den. Og at vi gerne må tage lidt af den med hjem, hvis vi bliver begejstrede for det vi oplever. Og så er den selvfølgelig en nyttig og vigtig vejleder til hvad man GODT kan sanle op fra skovbunden og stoppe i hovedet, uden at skulle bekymre sig om andet end rådyrtis.

I efteråret var der lignende skilte om æbler.