#instachallenge hos Historiske Dage

insta-3

De sidste 14 dage har Historiske Dage afholdt en ret hyggelig #instachallenge på Instagram under hashtagget #mødhistorien. Der er billetter til festivalen på højkant, men uanset om jeg skulle være heldig at nappe sådan en eller ej, så er det min plan at suse mod hovedstaden når den tid kommer alligevel. Næste år falder arrangementet oven i købet på min fødselsdag, og jeg kan da vanskeligt forestille mig en bedre måde at springe ind i 30’erne på!

Ovenfor kan I se hvilke overskrifter der skulle findes billeder til i løbet af de to uger, og herunder kan I se hvilke visuelle herligheder jeg valgte at bidrage med (undskyld billedkvaliteten…) og hvad jeg skrev om dem:

collage-2_tal

1: Genbrugsbutikker er et fedt sted at møde historien i hverdagen! I dag fik jeg denne fine kagedåse for 30 kr. Den er designet af Grete Rich, sikkert i 1970’erne. Den emmer jo af julen i de gode gamle dage 🙂

2: Jeg har rigtig meget gammel skrammel, men ikke så mange deciderede antikviteter. På en af mine genbrugsture fandt jeg engang en kasse fyldt med aviser fra krigsårene, så dem hamstrede jeg en stak af. Den der ligger opslået er Jyllands Posten fra 29. maj 1945. Ovenpå ligger en udgave af Ingeniøren fra 3. juli 1897.

3: (Her uploadede jeg en lille film af min bogreol) Ikke nødvendigvis historiske bøger, men i hvert fald masser af bøger om historie!

4: Mine døtre har i en meget tidlig alder måttet lide under at deres mor er historiker, og de er således blevet konfronteret med vigtige (eller i hvert fald karakteristiske) historiske personer allerede i vuggen. Svend Tveskæg, Valdemar Sejr, Christian IV og min all time fovourite historiske person: Margrete I:
insta1

5: Mit favotitmuseum er nok Museum Skanderborgs lille afdeling Øm Klsoter Museum ved Ry. Det er et meget lille og ikke særligt prangende museum, men formidlingen er dejligt uhøjtidelig og museets placering i det smukke sølandskab, med gravene in situ, skaber en vidunderlig stemning. Det er sådan et sted jeg har lyst til at tage hen bare for at stå stille og være til <3

6: Min yndlingsmode gennem tiden er helt sikkert Diors New Look, og mit klædeskab bærer da også ret meget præg af min begejstring for de flotte 50’er kjoler med store skørter.

7: Da min bedstemor døde arvede jeg et stel med lyserøde blomster fra Royal Copenhagen. Komplet med suppeterring, kartoffelskål, fade i 7 størrelse und so weiter. Vi bruger det som hverdagsstel da alt andet ville være spild af både plads og porcelæn! Og da det jo er gedin kvalitet er det ikke noget problem. Jeg arvede også en forkærlighed for solid sønderjysk mad, her repræsenteret ved kålpølser og grønlangkål.

8: Okay, det er måske et lidt corny valg af historisk film – men jeg kan ikke stå for Leonardo i rollen som Jack!

collage-1_tal

9: Jeg gad virkelig godt drikke et glas rødvin med Margrete I og udfritte hende om strategi, magt, moderskab og visioner.

10: Min favorithistoriker er uden tvivl Niels Kayser Nielsen. Han døde desværre for et par år siden, men var helt til det sidste en fænomenal underviser og en sublim inspiration! Han kunne se kulturhistorie overalt og for ham var intet for småt eller ubetydeligt til at få sin historie undersøgt og formidlet. Han er fortsat et stort forbillede for mig.

11: Jeg har ikke bare set Jellingestenen – jeg nåede også at give den en krammer inden den blev pakket ind i sit (i øvrigt ret elegante og vellykkede) glasbur.

12: Fra 2005 til 2012 var jeg stensikkert fast inventar på Roskilde Festival. Faktisk var de 10 dage på pløjemarken omdrejningspunktet for hele min sommer. Da jeg så begyndte at få børn gik festivaleriet lidt i stå, men jeg kan godt mærke at jeg rigtig gerne vil tilbage dertil igen.

13: Jeg har egentlig aldrig været det store biografi-læser, men når Lif Jakobsen fra Rigsarkivet bliver færdig med sin biografi om seismologen Inge Lehmann vil jeg rigtig gerne læse den. Hun lyder nemlig som en virkelig pudsig, kompleks og ultra sej dame!

14: Det bedste ved historie er at alle kan være med. Uanset om man spiller fodbold eller computerspil, dyrker stauder, mode eller kunst eller holder af at lege med Lego, så har det altsammen en fortid som man kan dykke ned i og derigennem finde vej ind i historien.

Jeg besøgte Historiske Dage da det blev afholdt første gang forrige år og det var virkelig hyggeligt, så jeg glæder mig helt vildt til at komme afsted igen til foråret!