10 spørgsmål til formidleren: Sara

 

Billedet er sakset fra arkivets Instagram (go follow!) – det er Sara yderst til venstre

At have en blog er en glimrende undskyldning / anledning til at være nysgerrig på hvad andre laver, og jeg har derfor igangsat dette lille format med 10 spørgsmål som jeg gerne vil stille til forskellige historieformidlere. Jeg har gjort det en gang før, hvor det var Helle fra Struer Museum der beredvilligt stillede op. Denne gang er det Sara Hai Abildtrup fra Historisk Arkiv for Haderslev Kommune der har været så sød at svare på mine 10 spørgsmål.Sara er uddannet kulturhistoriker, ligesom jeg, og hun kan noget med at fortælle historier. I efteråret var hun sej nok til at nappe en stilling som kulturformidler i Haderslev foran mere end 250 andre ansøgere (det ved jeg, fordi jeg også selv søgte…)! Nu har hun så fornøjelsen af at fortælle historier om Haderslev, og da jeg jo selv er fra Haderslev (okay Årøsund, men det er der jo ingen der ved hvor er), så er jeg naturligvis ret nysgerrig på at høre hvad de har gang i dernede sydpå. Selv når man bare følger med fra afstand har det været tydeligt at mærke at Sara er trådt til – der er kommet liv i arkivets sociale medier, og det er ret hyggeligt at kunne følge med i særligt de små hverdagsopdateringer “hjemmefra” på Instagram. Så hermed overlader jeg ordet til Sara:

Hvad viser du frem for tiden?

Jeg er ansat i en kulturformidlerstilling på Historisk Arkiv Haderslev samt 3 lokale museer, og er derfor ikke rundviserformidler i klassisk museumsforstand. Mit job består i mange forskellige aspekter af den kulturelle formidling. Jeg er ansvarlig for sociale medier (facebook, instagram, hjemmesider osv), jeg er ansvarlig for arrangementer, foredrag, skoletilbud, udstillinger, digital formidling samt markedsføringen. Mit job består derfor af meget forskellig formidling, men skal jeg fremhæve noget jeg ”viser frem” så er det nok den app Historisk Arkiv lige har udgivet. Appen hedder ”KulTOUR-Haderslev” og er en byvandringsapp, der henvender sig til borgerne og turister. Derudover har jeg også indgået samarbejde med skolerne, da den også kan bruges i undervisningen, som et alternativ til den klassiske historieundervisning.

Hvordan viser du det frem?

Jeg har afholdt forskellige pressemøder, hvor jeg fremviste appen og dens mange funktioner. Det har givet både avisomtale, radiointerviews og et lille klip på facebook. Derudover har vi trykket nogle reklamepostkort, der bliver sendt rundt i kommunen og ud til borgerne. Slutteligt har jeg indgået en aftale med en skoleklasse, der skal afprøve appen i en undervisning, som vil blive livestreamet.

Hvorfor skal vi komme og opleve det?

Rundvisningsapps bliver mere og mere anvendt af museer og andre kulturinstitutioner, og det skyldes det er en smart løsning. Det giver brugeren en nem tilgang til historien, da du vitterligt har den i hånden. Den skal jo erstatte den klassiske rundvisning, hvilket den gør ved sin lette tilgængelighed. En rundvisning skal bookes, men her har du fortællingen lige i hånden, og kan tilgå den, hvornår det passer ind i dine planer.

Hvad håber du at vi husker når vi tager hjem igen?

Hvor meget du har lært, som du ikke vidste på forhånd. Og hvor nemt, men også underholdende det var. Formålet med appen er også at indfange nogle nye mennesker, der måske ikke ville vælge en arrangeret rundvisning i byen, da de måske ikke føler det er noget for dem. Der håber jeg/Historisk Arkiv at KulTOUR-Haderslev giver dem interessen for Haderslevs historie.

Hvilket fun-fact trækker du op ad hatten hvis stemningen bliver for tam?

Det kommer meget an på, i hvilken anledning det er.

Hvad er dit bedste trick til at aktivere en flok sure teenagere?

Fortælle en historie – jeg havde en underviser på universitetet, der påstod at blod, sex og vold altid interesserede mennesket. Og i formidlingsøjemed har det vist sig at være sandt. Så hvis koncentrationen eller interessen daler, så får de gerne en historie, der indeholder mindst ét af de tre temaer.

Hvem vil du allerhelst have på besøg?

Alle! 🙂

Hvad gør du, hvis du ikke selv synes at det du skal formidle, er spændende?

Alt hvad jeg formidler, finder jeg en interesse i. Jeg er så heldig at arbejde med historien, og som historienørd kan jeg finde en spændende vinkel eller historie i alt.

Hvornår synes du det er sjovest at formidle fortiden?

Når folk er interesseret. Der er ikke noget bedre end at dele sin viden og begejstring for historien til en modtager, der deler ens begejstring for historie.

Hvilken historie ville du allerhelst formidle, hvis du selv kunne vælge?

Der er så meget, men jeg foretrækker nu en personlig vinkel til historien. Det er altid interessant med mennesker i historien.